Premie vloerisolatie

Het laten aanleggen van vloerisolatie is bijna altijd een goed idee. Een woning verliest gemiddeld 15 procent van de warmte via de vloer, en dit kun je grotendeels behouden door deze te isoleren. De warmte kan er niet meer uit en de kou van de grond kan niet meer naar boven komen. De prijs die je hiervoor betaalt is afhankelijk van de methode die je kiest, het materiaal en het oppervlak. En er is altijd een initiële investering die je moet maken, voordat je van de voordelen kunt genieten. Gelukkig zijn er in België vele premies beschikbaar om deze kosten beter behapbaar te maken.

De voordelen van vloerisolatie

Door een onderdeel van je woning te isoleren word je milieuvriendelijker. Dit is omdat je minder energie verbruikt en dus de thermostaat naar beneden kan. Hierdoor gaat ook je CO2-uitstoot naar beneden. Daarnaast zal je wooncomfort verbeteren. Er zal minder tocht te voelen zijn en de warmte wordt evenrediger verdeeld. De vloer voelt warmer aan je voeten en vocht kan moeilijker naar boven kruipen. Ook zal het makkelijker zijn om je woning te verkopen, omdat je EPB-verslag en EPC-attest zullen verbeteren. Als laatste zijn er natuurlijk de financiële voordelen; de besparingen op je energiekosten en ook de premies waar je voor in aanmerking zal komen.

De kosten

Voordat we naar de premies gaan kijken, is het allicht handig om te weten wat je nu in eerste instantie moet investeren. De prijs die je betaalt hangt af van een aantal factoren. Is er bijvoorbeeld een bereikbare kruipruimte aanwezig onder je woning, dan kun je deze het beste gebruiken om de onderkant van je vloer te isoleren. Dit is de methode met de minste impact op het dagelijkse leven en het beste resultaat. Is je kruipruimte niet toegankelijk, dan kun je bodemisolatie overwegen. Bij deze methode wordt het materiaal de kruipruimte ingespoten tot het een bepaalde dikte heeft bereikt. Dit is snel en goedkoop, maar de isolatiewaarde die je ermee bereikt is aanzienlijk lager. Daarom wordt bodemisolatie vooral gebruikt om een beter klimaat te creëren in de kruipruimte, als er bijvoorbeeld problemen zijn met vocht. Is er geen kruipruimte aanwezig, dan kun je alleen bovenvloerse isolatie kiezen. Het materiaal wordt dan direct op de ondervloer en onder je vloerbekleding geplaatst. Dit is een ingrijpende methode, maar zeer effectief. Houd er wel rekening mee dat je vloer naderhand hoger zal komen te liggen. De kosten voor deze drie manieren van vloerisolatie worden in de volgende tabel gegeven. De bedragen zijn all-in en gebaseerd op een gemiddelde.

Type vloerisolatie Prijs per vierkante meter
Bodemisolatie €15
Isolatie van de onderkant van de vloer €25
Isolatie van de bovenkant van de vloer €30

De premie van de netbeheerder

In België is er als eerste de premie van de netbeheerder voor vloer- of kelderisolatie. Bodemisolatie valt hier dus niet onder. Het bedrag dat je terugkrijgt is €6 per vierkante meter geïsoleerde oppervlakte, maar hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo komen alleen woningen in Vlaanderen hiervoor in aanmerking en moeten deze voor 1 januari 2006 zijn aangesloten op het elektriciteitsnet. Ook moeten de isolatiewerkzaamheden gedaan worden door een aannemer en kun je hier niet voor in aanmerking komen als je dit zelf doet. Het isolatiemateriaal moet een isolatiewaarde laten zien van minimaal 2 m2K/W. De aanvraag doe je online of via een aanvraagformulier en is deze succesvol, dan kun je je geld binnen 6 maanden verwachten.

De totaalrenovatiebonus van de netbeheerder

Als je drie of meer energiebesparende maatregelen laat uitvoeren binnen een periode van 5 jaar, kom je in aanmerking voor een totaalrenovatiebonus. Hieronder vallen een aantal werkzaamheden, zoals het isoleren van het dak of de zoldervloer, de gevel, de kelder of de vloer van de begane grond, het plaatsen van hoogrendementsglas, het aanschaffen van een zonneboiler of warmtepomp en het laten plaatsen van een nieuw ventilatiesysteem. Uiteraard zijn hier ook weer een aantal voorwaarden aan verbonden, maar als je met een grote renovatie bezig bent kan dit een leuk bedrag opleveren. Hoeveel je krijgt hangt af van het type woning dat je hebt en het aantal investeringen die je doet. Dit begint bij een eenmalig bedrag van €625 voor appartementen en €1250 voor eengezinswoningen en loopt op tot respectievelijk €2375 en €4750.

Andere premies

Naast bovengenoemde landelijke premie en bonus, kan het zijn dat je op regionaal niveau ook in aanmerking komt voor geld. Dit kun je het beste navragen bij je gemeente of provincie zelf. Omdat de regio’s zelf mogen bepalen waar hun subsidiegelden naartoe gaan is dit afhankelijk van waar je woning is gelegen. Toch kan dit zeer de moeite waard zijn en een telefoontje naar je gemeente is zo gepleegd.

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd? Gebruik dan onze vrijblijvende en gratis vergelijkingstool om je planning voor vloerisolatie mee te beginnen. Binnen een korte tijd ontvang je een aantal offertes van plaatselijke aannemers die je met elkaar kunt vergelijken om tot de beste beslissing te komen wat betreft jouw nieuwe vloerisolatie.

Lees ook: kosten alarmsysteem