Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Door je vloer te isoleren kun je 15 procent van de warmte die daar anders verloren zou gaan grotendeels tegenhouden. Dit is veel en je zal daarom ook direct verschil merken. Geïsoleerde vloeren voelen warmer aan, tochten en trekken minder en de warmte binnen wordt beter verdeeld. Vloerisolatie is dan ook een zeer effectieve vorm van isolatie. De beste manier om je vloer te (laten) isoleren is via de kruipruimte.

Beste vloerisolatie kruipruimte

Isoleren via de kruipruimte

Heb je een kruipruimte en is deze minstens 35 centimeter hoog, dan heb je geluk. Je kunt dan je vloeren isoleren door het materiaal tegen de onderkant van de vloer aan te brengen. Dit scheelt een nieuwe vloerbekleding, overlast in je woongedeeltes en geld. Er zijn verschillende materialen waarmee je de onderkant van je vloer kunt laten isoleren. Deze hebben elk andere kenmerken, isolatiewaarden en zijn geschikt voor verschillende situaties.

De beste vloerisolatie

Het is moeilijk aan te geven wat de beste vloerisolatie is, omdat elke situatie anders is. Als jij een houten vloer hebt, dan heb je een ademend materiaal nodig. PUR is dan niet de beste vloerisolatie, terwijl dit bij een betonnen vloer wel erg goed werkt. Heb je een kruipruimte met veel obstakels zoals balken, leidingen en rioleringen, dan zijn thermoskussens niet geschikt, maar als jouw ondervloer egaal is dan zijn ze ideaal. De beste vloerisolatie voor jou is dus niet per se de beste vloerisolatie voor een ander. Daarom is het goed om de meest gangbare materialen eens onder de loep te nemen en zo te bepalen wat voor jou het meest geschikt is.

De verschillende materialen, de prijzen en toepassingen

De meest gangbare materialen voor vloerisolatie via de kruipruimte zijn isolatieplaten, gespoten PUR, thermoskussens, JetSpray en Ecose glaswol. Het volgende overzicht vertelt je in welke situaties deze het beste kunnen worden toegepast en welke prijs je kunt verwachten. Deze prijzen zijn al inclusief de plaatsing en de btw.

Soort isolatiemateriaal Geschikt voor Prijs per m2
Isolatieplaten Eenvoudige oppervlakten, houten vloeren (enkel dampopen platen), betonnen vloeren, vochtige kruipruimtes €25 – €35
Gespoten PUR Betonnen vloeren, vochtige kruipruimtes, complexe oppervlakten €25 – €35
Thermoskussens Eenvoudige oppervlakten, vochtige kruipruimtes, betonnen vloeren, houten vloeren €35 – €40
JetSpray Complexe oppervlakten, vochtige kruipruimtes, betonnen vloeren, houten vloeren €40 – €45
Ecose glaswol Eenvoudige oppervlakten, vochtige kruipruimtes, houten vloeren, betonnen vloeren €30 – €40
Isolatiefolie Eenvoudige oppervlakten, houten vloeren, betonnen vloeren, vochtige kruipruimtes €40 – €45

De prestaties

Uiteraard kunnen de prestaties ook doorslaggevend zijn bij het kiezen voor een isolatiemateriaal. Over het algemeen geldt hoe dikker je het materiaal laat aanbrengen, hoe beter de isolatiewaarde en hoe groter de besparing. Tegelijkertijd betaal je dan ook meer. De prestaties van een materiaal worden vaak bepaald door de terugverdientijd uit te rekenen. Dit is de tijd die er nodig is totdat je de investering met je besparingen hebt kunnen afbetalen. Gemiddeld ligt deze rond de 9 tot 10 jaar, maar natuurlijk zal jouw eigen situatie hier invloed op hebben. Hoe zuinig ga je bijvoorbeeld om met je energie en hoe goed is je woning nu al geïsoleerd? Uit de onderstaande tabel kun je aflezen hoeveel je zou besparen bij een kruipkelderoppervlak van 40 vierkante meter, een gasprijs van €0,63 per kubieke meter en gemiddeld energieverbruik.

Materiaal Investering Jaarlijkse besparing/m2 Jaarlijkse besparing € Terugverdientijd
Isolatiefolie €1600 6 m3 gas €150 10 – 11 jaar
Ecose glaswol €1400 6 m3 gas €150 9 – 10 jaar
Thermoskussens €1500 6 m3 gas €150 10 jaar
JetSpray €1600 5 m3 gas €126 12 – 13 jaar
Isolatieplaten €1200 5 m3 gas €126 9 – 10 jaar
Gespoten PUR €1200 6 m3 gas €150 8 jaar

 De beste vloerisolatie voor jou

Bovenstaande gegevens kunnen je vertellen wat voor jou het type vloerisolatie is dat het beste aansluit bij je vloersoort en waarmee je de kortste terugverdientijd kunt realiseren. De resultaten vind je hier in het kort samengevat, voor verschillende situaties.

  • Betonnen vloer: de kortste terugverdientijd bij een betonnen vloer realiseer je met gespoten purschuim. Je kunt je investering in 8 jaar hebben terugverdiend waarna je besparingen pure winst zijn.
  • Houten vloer: houten vloeren isoleer je het beste met glaswol of isolatieplaten. Je kunt je investering dan al terugverdiend hebben in 9 jaar. Zorg er wel voor dat je platen dampopen zijn, dit is niet bij elke variant het geval.
  • Een complex oppervlak: bevinden zich veel leidingen, buizen of balken onder jouw vloer, dan kun je het beste kiezen voor een vorm van spuitisolatie. Bij betonnen vloeren is purschuim dan het beste en bij houten vloeren JetSpray.
  • Natte kruipruimte: alle bovengenoemde materialen zijn erg geschikt voor natte kruipruimtes. Vaak wordt de boden dan met een folie bedekt, zodat de verdamping van het grondwater niet meer in de kruipruimte zelf plaatsvindt maar onder het folie. Ventilatie is naderhand ook essentieel. Een goed isolatiebedrijf zal hier veel aandacht aan besteden.

Vergelijk offertes

Het is dus altijd goed om een specialist je situatie te laten beoordelen. Kom in contact met betrouwbare isolatiespecialisten door gebruik te maken van onze handige vergelijkingstool.

Lees ook: traprenovatie prijsopbouw

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?