Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Als jij de vloer van je woning wilt laten isoleren, dan heb je vaak drie mogelijkheden en deze hangen af van de aanwezigheid en hoogte van de kruipruimte. Als je een toegankelijke kruipruimte hebt, dan kun je deze het beste isoleren door het isolatiemateriaal aan te brengen aan de onderkant van de vloer. Is je kruipruimte niet hoog genoeg hiervoor, dan kun je overwegen om bodemisolatie te laten plaatsen. Als je helemaal geen kruipruimte hebt, dan is je enige optie om het isolatiemateriaal onder de huidige vloerbekleding te plaatsen. Het isoleren van de kruipruimte kan dus op twee manieren, elk met bepaalde voor- en nadelen en prijskaartjes.

De kosten

De prijs die je betaalt voor jouw kruipruimte isolatie hangt af van de methode die je kiest, maar ook van andere factoren, zoals het materiaal en het te isoleren oppervlak. In de volgende tabel vind je de kosten per methode en per vierkante meter, zodat je zelf een inschatting kunt maken van de financiële implicaties. Alle bedragen zijn inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Kruipruimte isolatiemethode Prijs per m2
Bodemisolatie €17 – €25
Isolatie onderkant van de vloer €25 – €35
  • Bodemisolatie met isolatiematrassen: als je kruipruimte niet hoog genoeg is om in te werken, dan is de enige methode om deze te laten isoleren door isolatiemateriaal naar binnen te spuiten of brengen. Dit wordt ook wel bodemisolatie genoemd en de materialen die hiervoor worden gebruikt zijn bijvoorbeeld EPS-parels, isolatiematrassen of schelpen. Laat je dit doen met isolatiematrassen, dan kost dit je maar €17 per vierkante meter. Met bodemisolatie kun je de kruipruimte isoleren en vochtproblemen oplossen, maar zal je minder verschil merken in de ruimtes erboven.
  • Isolatie van de onderkant van de vloer met glaswol: is je kruipruimte hoog genoeg en gebruik je glaswol om deze aan de bovenkant te isoleren, dan ben je ongeveer €25 kwijt per vierkante meter. Het voordeel van deze methode is dat dit een uitstekende manier is om je vloer te isoleren en je dus binnenshuis grote voordelen zal merken. Doe je dit zelf, dan ben je nog minder kwijt per vierkante meter.
  • Isolatie van de onderkant van de vloer met PUR-schuim: PUR-schuim is het duurste materiaal en moet ook door een specialist worden aangebracht. Je krijgt hier echter een uitstekende isolatiewaarde voor terug en het PUR werkt als een waterdichte barrière tussen je kruipruimte en je vloer. Het schuim zet uit en wordt hard, zodat het alle kieren en gaten dicht. Het beste resultaat zie je dus met deze methode en dit materiaal, maar hier betaal je dan ook €30 – €35 per vierkante meter voor.

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs is opgebouwd kan je vertellen hoeveel je kunt besparen op welke onderdelen. Wat betreft kruipruimte isolatie bestaat de totaalprijs uit vier onderdelen, namelijk de arbeidskosten (62 procent), het materiaal (30 procent), het huren van eventuele machines (6 procent) en de laatste 2 procent gaat naar de voorrijkosten. Door deze klus zelf uit te voeren kun je dus 70 procent van de totaalkosten besparen en in sommige gevallen is dit niet moeilijk. Je kunt zelf isolatiematten plaatsen op de bodem van de kruipruimte of glaswol aanbrengen onder de vloer. Houd wel rekening met eventuele veiligheidsmaatregelen. Deze prijsopbouw vind je nogmaals terug in het volgende diagram.

prijsopbouw kruipruimte isolatie

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

De uiteindelijke kosten die je betaalt voor je kruipruimte isolatie worden bepaald door een aantal keuzes die je maakt in de planfase.

  • Het materiaal: er is een verscheidenheid aan isolatiematerialen beschikbaar en je kunt het beste materiaal vinden door een berekening te maken van de initiële kosten vergeleken met het rendement en de terugverdientijd. Daarnaast hebben sommige materialen handige bijkomstige kenmerken, zoals brandwerendheid of geluidsisolatie die goed van pas kunnen komen.
  • De methode: als je bodemisolatie laat plaatsen ben je minder geld kwijt, maar zal je ook minder rendement zien wat betreft je stookkosten. Bodemisolatie is vooral goed voor het verbeteren van het klimaat in je kruipruimte en het tegengaan van vochtproblemen. Zoek je goede vloerisolatie dan is een andere methode beter.
  • Het soort vloer: als jouw vloer wordt ondersteund door een houtconstructie dan heb je meer isolatiemateriaal nodig dan wanneer je vloer van beton is gemaakt. Dit moet immers om de steunbalken heen worden aangebracht.

Interessante bespaartips

Kruipruimte isolatie plaatsen is niet goedkoop, maar deze kosten zal je op de lange termijn wel terugverdienen. Hier vind je twee tips die je kunnen helpen de werkzaamheden te bekostigen.

  • Subsidies: er zijn zowel regionale als landelijke subsidies beschikbaar voor het uitvoeren van energiebesparende maatregelen. Ook betaal je over de arbeidskosten voor kruipruimte isolatie maar 6 procent btw.
  • Een plaatselijke specialist: door de mankracht zo regionaal mogelijk te vinden, kun je de voorrijkosten vermijden of minimaliseren.

Lees ook: kosten van gietvloer.

Vergelijk offertes

Bespaar hier nog meer en gebruik onze vrijblijvende vergelijkingstool om uit te vinden hoeveel jij precies moet betalen voor je kruipruimte isolatie. Binnen een korte tijd krijg je een aantal offertes toegestuurd van betrouwbare bedrijven uit jouw regio.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?