Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren met behulp van schelpen wordt alleen gedaan op de bodem van kruipruimtes. Dit is dan ook vaak niet om de warmte te isoleren, maar meer om het opstijgend vocht tegen te gaan. Het grote voordeel van schelpen is dat het een volledig natuurlijk materiaal is wat niet schadelijk is voor het milieu. Hier kan je lezen over de kosten van schelpen als kruipruimte isolatiemateriaal, waarom het isoleren van de kruipruimte zo belangrijk is en hoe je de kosten hiervoor zo laag mogelijk kan houden.

*Tip: Wat kost vloerisolatie? Ontvang tot 6 offertes van lokale vloerisolatiespecialisten en bespaar tot wel 30%.

De kosten

De volgende tabel geeft de kosten weer van het isoleren van de bodem van de kruipruimte met schelpen. Deze kosten zijn inclusief arbeid, BTW en materiaal.

Materiaal Prijs per m2
Schelpen €28

Waarom kruipruimte isolatie?

Als het isoleren van de bodem van de kruipruimte geen warmte-isolatie oplevert, waarom zou je dat dan doen? Er zijn vele redenen waarom. Het klimaat in kruipruimtes is vaak erg slecht. Dit komt omdat het koud is en vochtig en vaak is er ook niet voldoende ventilatie. De luchtvochtigheid is dus erg hoog en dit condenseert onder de vloer. Hierdoor kan je last krijgen van optrekkend vocht dat schimmel en rot kan veroorzaken in je houtconstructies, dat via je muren en je vloer je woonruimte binnen kan komen en dat ook je leidingen en kabels in de kruipruimte kunnen beschadigen. Optrekkend vocht kan je vloerbekleding onherstelbaar beschadigen en je vloer onnodig koud maken wat het klimaat in huis niet bevorderd.

Gevaren voor de gezondheid

Als je deze situatie niet oplost, kan je ook problemen krijgen met je gezondheid. Bepaald ongedierte voelt zich aangetrokken tot vochtige ruimtes en schimmels, zoals muizen en ratten, pissebedden, oorwormen, slakken en zilvervisjes. Deze kunnen ziektekiemen met zich meebrengen waar jij ziektes van kan oplopen. Behalve dat kan de aanwezigheid van schimmel ook schadelijk zijn. Je kan je misselijk voelen, kortademig en meer last krijgen van hoofdpijn. Mensen met astma en reuma zullen hier meer last van hebben als er schimmel in de buurt is en de luchtvochtigheid is te hoog. Kruipruimte isolatie kan deze problemen met je gezondheid en met de constructie van je huis verhelpen.

Wat is de methode?

Als je schelpen gaat gebruiken voor jouw kruipruimte isolatie zullen deze tot 30/35 centimeter hoog je kruipruimte worden ingespoten. Hierdoor verlagen ze het punt van condensatie tot dichter op de bodem. Daardoor zal de luchtvochtigheid aanzienlijk verbeteren en kan je vloer drogen. Een beter klimaat in je kruipruimte betekent ook een beter klimaat in de woonruimtes erboven. Opkruipend vocht zal aanzienlijk verminderen en je zal je zelf ook beter voelen nadat de werkzaamheden zijn voltooid.

De voor- en nadelen van schelpen als isolatiemateriaal

Schelpen werken erg goed als vochtbestrijding, omdat ze niet rotten en schimmelen en ook geen vocht op kunnen nemen. Daarnaast zijn ze erg duurzaam en zorgen ze op een natuurlijke manier voor een plek waar condensatie kan plaatsvinden. Ook zijn ze erg brandveilig, ze hebben hier de hoogste score. Een groot nadeel van schelpen is de prijs, maar ook het feit dat ze geen warmte isoleren. En ze zijn moeilijk aan de kant te schuiven als je nog een keer de kruipruimte in moet.

Ander isolatiemateriaal

Er zijn ook andere soorten isolatiemateriaal die hetzelfde effect kunnen bereiken, maar geen daarvan is natuurlijk. Als je hier in geïnteresseerd bent, zijn schelpen een perfecte oplossing. In de volgende tabel kan je deze materialen vinden, inclusief de prijzen.

Materiaal Prijs per m2
Vloerisolatie chips €22
EPS-parels €24
Isolatiematrassen €22

Hou de kosten laag

Als het belangrijk voor je is dat je een natuurlijk materiaal gebruikt, kunnen schelpen je probleem oplossen. Toch moet je hier een bedrag voor neerleggen. Natuurlijk zijn er uiteindelijk veel voordelen aan verbonden, maar toch kan het helpen om deze kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Kies een regionaal isolatiebedrijf: hiermee heb je geen of nauwelijks voorrijkosten, maar kan je ook gebruik maken van de nodige connecties en steun je de plaatselijke economie.
  • Spreek met de buren: als jullie soortgelijke huizen hebben, is de kans groot dat hij ook last heeft van vocht in de kruipruimte. Door deze werkzaamheden samen aan te bieden kan je in aanmerking komen voor kwantumkorting en krijg je een gunstigere prijs per vierkante meter aangeboden.
  • BTW: op isolatiewerkzaamheden is een lagere BTW van kracht, maar alleen op de arbeidskosten. Het materiaal valt hier dus niet onder. Je betaalt 6 procent in plaats van de gangbare 21.
  • Subsidies: zoek naar beschikbare subsidies zowel regionaal als landelijk. Soms kan je hiervoor in aanmerking komen omdat je je kruipruimte isoleert. Op regionaal niveau verschilt dit per gemeente, maar landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning. Hier moet je echter wel twee energiebesparende maatregelen voor treffen.

Plan je klus met onze vergelijkingstool

Het plannen van je klus doe je door eerst al je mogelijkheden te bekijken, en wij kunnen je daarbij helpen. Maak gebruik van onze vrijblijvende vergelijkingstool en ontvang snel en makkelijk een aantal offertes van bedrijven in jouw regio. Deze kan je vervolgens bekijken en vergelijken om tot een weloverwogen beslissing te komen wat betreft de isolatie van jouw kruipruimte.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?