Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Glaswol wordt veel gebruikt als isolatiemateriaal voor de vloer. Dat komt doordat het goedkoop is en toch een hoge isolatiewaarde heeft. Glaswol bestaat uit glas en zand dat op grote temperaturen wordt verhit. Dit vloeibare materiaal wordt vervolgens in een centrifuge gedaan met kleine gaatjes erin waardoor draden ontstaan. Van deze draden wordt de wol gemaakt. Hier kan je lezen over glaswol als vloerisolatiemateriaal, wat de kosten zijn en hoe je deze kosten zo laag mogelijk kan houden.

*Tip: Wat kost vloerisolatie? Ontvang tot 6 offertes van lokale vloerisolatiespecialisten en bespaar tot wel 30%.

De voor- en nadelen van glaswol

Glaswol heeft een hoge isolatiewaarde en is goed bestand tegen vocht. Ook ademt het goed en heeft het een de beste brandwerende functie van alle isolatiematerialen. Het is duurzaam, omdat het uit maximaal 75 procent gerecycled glas bestaat. Je kan glaswol krijgen in platen en dekens en beide worden toegepast voor het isoleren van de onderkant van de vloer. Ongedierte zal zich niet aangetrokken voelen tot glaswol. Een nadeel van glaswol is dat je er beschermd mee om moet gaan. Bij het snijden in en behandelen kunnen vezels loslaten die huidirritatie kunnen veroorzaken en ook in je luchtwegen vast kunnen komen te zitten. In het geval van platen kunnen er kieren ontstaan waardoor de isolatiewaarde afneemt en is het lastig om leidingen te leggen. Ook moet je ervoor zorgen dat je kruipruimte droog is en goed geventileerd.

De kosten van glaswol platen en dekens

In de volgende tabel worden de kosten van glaswollen platen en dekens gegeven. De prijzen zijn inclusief BTW.

Isolatiemateriaal Prijs
Glaswollen platen €12 per m2
Glaswollen dekens €10 per m2
Via online marktplaats €3 per m2

Voor vloerisolatie worden het meest glaswollen platen gebruikt. De factoren die invloed hebben op de prijs zijn de isolatiewaarde (dikte) en de arbeidskosten.

De isolatiewaarde

De isolatiewaarde van glaswol wordt bepaald door de dikte van de platen of dekens. Je kan glaswol erg goedkoop krijgen, maar dan is de dikte vaak 60 millimeter met een lagere isolatiewaarde. Als je een goede isolatiewaarde wilt bereiken, moet de dikte minstens 120 millimeter zijn. De isolatiewaarde schommelt dan rond de 3,4 W/m2K. Dit en lager is voldoende voor een goede isolatie van je vloer.

plaatsen vloerisolatie

De beste methode

Als je een kruipruimte hebt, heb je geluk. De makkelijkste en snelste manier om je vloer te isoleren is via de kruipruimte. Je bevestigt dan de platen tegen het plafond (dus de onderkant van de vloer) waardoor je ook het klimaat in je kruipruimte verbeterd. Deze klus is in principe goed zelf te doen, maar je kan ook een isolatiebedrijf vragen. Als je het zelf doet, vergeet dan niet beschermende kleding te dragen en een mondkapje. En ook het kruipluik moet worden geïsoleerd voor een optimale isolatiewaarde. Ook is het belangrijk dat je van tevoren controleert of de platen wel door het kruipluik passen.

De arbeidskosten

Als je een isolatiebedrijf inschakelt, kan je rekenen op een gemiddelde prijs van €30 per vierkante meter voor het isoleren van je vloer met glaswol. De arbeidskosten worden hiervoor belast met 6 procent BTW in plaats van 21 procent, maar de materialen komen niet voor deze korting in aanmerking. Dit zal al worden verrekend op de eindfactuur. Een groot voordeel van deze isolatiemethode is dat je geen overlast hebt in huis. Ook is het snel te doen en kan je het effect meteen merken. Denk ook aan het isoleren van je dakkapel, als je er één hebt. Ga voor meer informatie naar: dakkapel informatie.

Hoe kan je de kosten laag houden

Of je nu besluit zelf de werkzaamheden uit te voeren, of je laat het doen, een investering in isolatie is altijd een goed idee. Je zal vanaf het moment dat de werkzaamheden klaar zijn kunnen beginnen met besparen, omdat je minder stookkosten nodig hebt om de temperatuur te behouden. Er zijn een paar manieren waarop je de kosten laag kan houden.

  • Zoek naar subsidies: op landelijk niveau is er de subsidie energiebesparing eigen woning, maar hier kom je alleen voor in aanmerking als je twee maatregelen uitvoert. Regionaal zijn er echter soms nog wel potjes beschikbaar en het is zeker de moeite waard hiernaar te kijken.
  • Kies een lokaal bedrijf: als je besluit de werkzaamheden uit te laten voeren, dan is het altijd verstandig een zo lokaal mogelijk iemand te vinden die aan je eisen voldoet. Daarmee bespaar je op de voorrijkosten en heb je alle handige regionale connecties in huis.
  • Kwantumkorting: probeer met de buren te praten om te zien of zij ook interesse hebben in vloerisolatie. Of kijk bij jezelf of je nog een andere energiebesparende maatregel uit wilt laten voeren om in aanmerking te komen voor de subsidie energiebesparing eigen woning. Hoe groter de klus die je aan kan bieden, hoe gunstiger de prijs die het isolatiebedrijf kan bieden.

Bereid jezelf voor en vergelijk offertes

Een makkelijke en snelle manier om offertes te verzamelen is door onze vergelijkingstool te gebruiken. Je verplicht jezelf nergens toe en het is gratis. Je vult simpelweg één keer je postcode en de omschrijving van je klus in en de tool zal binnen een korte tijd een aantal offertes verzamelen van bedrijven uit jouw buurt. Deze kan je met elkaar vergelijken op punten die jij belangrijk vindt zodat je tot een weloverwogen beslissing komt wat betreft jouw vloerisolatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?