Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Subsidies vloerisolatie 2018Veel mensen zijn er op dit moment mee bezig om hun woning beter te isoleren. Dit is ook geen wonder, door eerst een investering te doen, kun je daarna elke maand geld besparen op je energierekening. Dat betekent dat je de kosten voor je vloerisolatie dus uiteindelijk weer terugverdient. Het klimaat binnen zal comfortabeler worden en de warmte zal zich beter over de ruimte verdelen. Doordat je de thermostaat lager kunt zetten, gebruik je minder fossiele brandstoffen en stoot je minder CO2-gassen uit. Hierdoor word je dus milieuvriendelijker en dit wil de overheid belonen. Hier lees je over alle financieel hulp die je kunt krijgen voor het plaatsen van vloerisolatie.

*Tip: Wat is de exacte prijs van vloerisolatie voor jouw huis? Ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten, vergelijk en bespaar tot wel 30% op de kosten.

De subsidie Energiebesparing Eigen Huis (EEH)

Deze subsidieregeling van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland dekt een groot aantal isolatiewerkzaamheden, waaronder het isoleren van het dak, van de gevel en de spouwmuur, van de vloeren, van de kruipruimte en het plaatsen van hoogrendementsglas. Deze subsidieregeling loopt nog tot en met 31 december 2018 en tot die tijd is er in totaal €60 miljoen beschikbaar gesteld. Je komt hiervoor in aanmerking als je twee van bovengenoemde isolatiemaatregelen uitvoert. Alleen met vloerisolatie kom je er dus niet. Je kunt overwegen ook bodemisolatie te laten uitvoeren als je een kruipruimte hebt, want dan kun je de subsidie wel aanvragen. Gemiddeld kun je ongeveer 20 procent van de totaalkosten terugkrijgen.

De voorwaarden

Er zijn enkele voorwaarden verbonden aan de EEH subsidie. Zo moet degene die de subsidie aanvraagt de eigenaar zijn van de woning en moeten de werkzaamheden zijn uitgevoerd door een vakman. Ga je zelf aan de slag, dan loop je deze subsidie dus mis. Daarnaast moet je de subsidie eerst aanvragen voordat je aan de werkzaamheden begint. Krijg je de subsidie toegerekend, dan heb je nog 4 maanden de tijd om deze te laten uitvoeren.

Hoeveel krijg je terug ?

De volgende tabel geeft je een indicatie van wat je kunt terugkrijgen per maatregel. De exacte bedragen hangen af van jouw specifieke situatie.

Maatregel Subsidie
Spouwmuurisolatie €5 per m2
Gevelisolatie €30 per m2
Dakisolatie €20 per m2
Vloerisolatie €5 per m2
Bodemisolatie €4 per m2

 

Regionale subsidieregelingen

Naast deze landelijke subsidie is er verder op dit niveau geen geld meer beschikbaar voor isolatiemaatregelen. Wil je echt alleen je vloer isoleren, dan kom je dus niet voor deze landelijke subsidie in aanmerking. Vaak is er op provinciaal of gemeentelijk niveau nog wel geld beschikbaar, maar dit is volledig afhankelijk van waar je woont. In sommige gemeentes wordt het plaatsen van een groendak gesteund, terwijl dit ergens anders een zonneboiler is en weer ergens anders isolatie. Je kunt dit dus het beste bij je provincie- of gemeentehuis navragen.

Verlaagd btw-tarief 2018

Als je je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren door een isolatiebedrijf, dan wordt er over de arbeidskosten voor het werk een lager btw-tarief gerekend. De materialen vallen gewoon nog onder het volle tarief van 21 procent, maar de vakman zal op de eindfactuur over zijn arbeidsloon maar 6 procent rekenen. Dit is toch een verschil van 15 procent. Controleer dit goed wanneer de rekening binnenkomt, maar in principe zou dit standaard moeten zijn voor elk betrouwbaar isolatiebedrijf.

De uiteindelijke kosten en de terugverdientijd

Dus, hoeveel betaal je nu uiteindelijk voor je vloerisolatie als je voor de subsidie in aanmerking komt? In de volgende tabel vind je enkele scenario’s.

Soort vloerisolatie Kosten zonder subsidie Kosten met subsidie
Isolatieplaten €15 – €30 per m2 €10 – €25 per m2
Isolatiekussens €35 – €47 per m2 €30 – €42 per m2
PUR schuim €30 – €35 per m2 €25 – €30 per m2

De terugverdientijd voor vloerisolatie ligt rond de 7 jaar als je hiervoor een subsidie hebt gekregen. Zo niet, dan duurt het natuurlijk langer, en maximaal 10 jaar. De vloerisolatie kan zeker een leven lang meegaan, dus je kunt er na die 10 jaar alleen nog maar winst uit halen. Vaak worden isolatiewerkzaamheden als een spaarrekening omschreven. Als je elke maand wegzet wat je bespaart op de stookkosten, dan kun je meer geld sparen dan wanneer je een spaarrekening opent.

Lees ook: subsidie schuifpui

Vergelijk offertes

De beste manier om erachter te komen wat dit exact financieel voor jou betekent is door het aanvragen van offertes. Wij kunnen je hierbij helpen met onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?