Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Je kan de vloer op een aantal manieren isoleren. Door via de kruipruimte naar binnen te gaan en de onderkant van de vloer te isoleren, door het isolatiemateriaal onder of op de huidige vloer te leggen. De keuze voor de methode wordt bepaald door het feit of je een kruipruimte hebt of niet. Heb je die, dan is je vloer het makkelijkst te isoleren via de kruipruimte. Heb je die niet, dan moet je de bovenkant van de vloer isoleren en dan is het materiaal dat je kiest cruciaal. Eén van de waarden die belangrijk zijn is de drukvastheid van het materiaal. Hier lees je over drukvaste isolatie, hoeveel je hiervoor betaalt, en hoe je de prijs zo laag mogelijk kan houden.

*Tip: Direct weten wat de kosten van vloerisolatie zijn? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten.

Wat is drukvast isolatiemateriaal

Drukvast isolatiemateriaal is een overkoepelende term voor al het isolatiemateriaal dat sterk is en tegen indrukken en vervorming kan. Drukvaste isolatieplaten vervormt niet als er veel gewicht op komt te staan, krimpt niet en zet niet uit bij extreme temperaturen en heeft altijd een goede isolatiewaarde. Als niet drukvast isolatiemateriaal wordt ingedrukt, verliest het zijn isolatiewaarde omdat het dan minder lucht vasthoudt. Voor het isoleren van de vloer is dit dus belangrijk, omdat je anders het risico loopt dat er tegels breken en dat de vloer naar verloop van tijd slechter isoleert.

Hoeveel kost drukvast isolatiemateriaal?

Er zijn verschillende soorten drukvast isolatiemateriaal. Ze worden ook in situaties gebruikt waar de drukvastheid niet zo belangrijk is, zoals aan de onderkant van de vloer. Uit de volgende tabel kan je aflezen hoeveel je kwijt bent per isolatiemateriaal, inclusief BTW.

Soort drukvaste isolatie Prijs
EPS isolatie platen €4 per m2
Glaswol platen €11,50 per m2
PIR platen €25 per m2
PUR platen €35 per m2
Resolschuim platen €10 per m2
Steenwol platen €5 per m2
XPS isolatie €12 per m2

Zelf doen of laten doen?

Dit materiaal kan je zelf kopen en aanbrengen, maar je kan het ook laten doen. Wil je de bovenkant van de vloer isoleren, dan is dit best een lastige klus, omdat je veel moet weten over de juiste isolatiematerialen in combinatie met je vloer, maar ook omdat er veel fout kan gaan waardoor je grotere problemen krijgt. Ga je daarentegen in de kruipruimte aan de gang, waar je overigens geen drukvast materiaal voor nodig hebt, dan staat er niet zo veel op het spel. Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan kan je dit echter zeker proberen, vooral als je al ervaring hebt met het leggen van vloeren.

De bovenkant van de vloer isoleren

De methode om de bovenkant van de vloer te isoleren, is vrij simpel. Je haalt je oude vloerbekleding weg, plaatst het isolatiemateriaal op de ondervloer en plaatst je oude vloer weer terug. Wat je ook kan doen is alles bovenop de huidige vloer leggen en deze vervolgens bekleden. Beide methodes hebben als gevolg dat de vloer hoger komt te liggen. Hier moet je rekening mee houden, omdat je de deuren moet inkorten en de drempels moet verhogen.

Laten isoleren door een isolatiebedrijf

Wil je je vloer laten isoleren met een drukvast isolatiemateriaal, dan kan je rekenen op ongeveer €30 per vierkante meter, mits het isolatiemateriaal gemiddeld geprijsd is. Hoe duurder het materiaal, hoe duurder de kosten per vierkante meter. Over het algemeen is de verhouding 60 procent arbeid, 40 procent materiaal en 5 procent machinewerk. Op deze manier weet je zeker dat het goed zal gebeuren, is de klus snel geklaard en krijg je vaak ook garantie op de gelegde vloerisolatie.

Hou de prijs laag

Het isoleren van je vloer is niet goedkoop, maar wel degelijk de moeite waard. En de kosten die je nu investeert zal je op den duur met de lagere stookkosten hebben terugverdiend. Hier vind je een aantal tips die je kunnen helpen de prijs laag te houden.

  • Subsidies: controleer of er een regionale subsidie is waar je je voor kan aanmelden. Vaak zijn er potjes beschikbaar voor isolatiewerkzaamheden aan huis. Landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen woning, maar hier kom je alleen voor in aanmerking als je twee of meer maatregelen neemt.
  • Kies een lokaal isolatiebedrijf: zo bespaar je op de voorrijkosten, maar heb je ook alle relevante kennis en connecties in de regio bij de hand.
  • BTW: op de arbeidskosten van isolatiemaatregelen is een lagere BTW van kracht. In plaats van 21 procent betaal je dan 6 procent. De materialen worden wel belast met 21 procent.

Bespaar door offertes te vergelijken

Door het vergelijken van offertes weet je precies wat je opties zijn voordat je een beslissing neemt over je vloerisolatie. Wij kunnen je daarbij helpen. Door maar één keer je postcode en de omschrijving van de klus door te geven, kan onze vrijblijvende vergelijkingstool je helpen aan een aantal offertes van isolatiebedrijven uit jouw regio. Deze kan je vervolgens naast elkaar leggen en vergelijken voor het maken van de beste keuze.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?