Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

bodemisolatie-kostenAls je last hebt van vocht in je kruipruimte, of van koude vloeren dan kan bodemisolatie een oplossing bieden. Kruipruimtes zijn van nature vaak koud en hebben een hoge luchtvochtigheid. Ook kunnen er plassen ontstaan omdat er sprake is van stijgend grondwater. Deze symptomen kunnen zorgen voor vocht in de muren en onder de vloer en dit kan weer schimmel en kou veroorzaken. Bodemisolatie wordt vaak in deze situaties toegepast of als de kruipruimte niet hoog genoeg is voor isolatie van de onderkant van de vloer. Hoeveel je hiervoor betaalt, lees je hier.

*Tip: Direct weten wat de kosten van vloerisolatie zijn? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten.

De kosten

De prijs voor bodemisolatie hangt af van het materiaal dat je gebruikt en van het aantal vierkante meters dat moet worden behandeld. Het isolatiemateriaal wordt de kruipruimte ingespoten totdat het een bepaalde dikte heeft bereikt. Hierdoor vindt de condensatie in de isolatielaag plaats in plaats van onder je vloer of op je muren. De prijs die je hiervoor betaalt, per vierkante meter, vind je in de volgende tabel. Dit is inclusief arbeidskosten, materiaal en btw.

Materiaal Benodigde hoogte Prijs per m2
Isolatiematrassen nvt €17
EPS parels 20 – 25 centimeter €20
Schelpen 30 centimeter €25
  • De goedkoopste optie: het isoleren van de bodem van je kruipruimte doe je het goedkoopste door isolatiematrassen aan te brengen. Hier is geen machine voor nodig, dus dit kun je in principe ook zelf. Hiermee kun je wel 70 procent van de totaalkosten besparen. Houd er wel rekening mee dat je meer vierkante meters nodig hebt, omdat je ook het metselwerk op de fundering in moet pakken.
  • EPS parels: EPS parels zijn kleine bolletjes gemaakt van piepschuim die van binnen hol zijn en stilstaande lucht bevatten. Deze worden de kruipruimte in gespoten tot een hoogte van 20 – 25 centimeter. EPS is duurzaam, waterafstotend en ongevoelig voor schimmel, dus het vergaat niet. Ook heeft het door de stilstaande lucht een erg goede isolatiewaarde.
  • De duurste optie: je kunt ook schelpen op de bodem van je kruipruimte laten aanbrengen. Door de vorm ontstaan hier ook kleine ruimtes met stilstaande lucht. Schelpen hebben veelal dezelfde kenmerken als EPS parels en zijn daarnaast natuurlijk. De isolatiewaarde is iets minder dus deze optie kun je het beste kiezen voor het oplossen van je vochtproblemen.

De prijsopbouw

Het grootste gedeelte van de totaalprijs gaat naar arbeidskosten. Isolatiematerialen zijn niet erg duur. Vooral als er een machine moet worden gebruikt, gaan deze arbeidskosten omhoog. Gemiddeld betaal je 62 procent voor de arbeid, 6 procent voor de machinehuur en 2 procent voor de voorrijkosten. De overige 30 procent gaat naar het isolatiemateriaal. Doe je de klus zelf, dan kun je dus maar liefst 70 procent van de totaalkosten besparen. Dit is een groot bedrag en de werkzaamheden zijn in principe niet erg moeilijk. Waar je rekening mee moet houden is dat je het isolatiemateriaal egaal en op de juiste dikte aanbrengt om de beste resultaten te boeken. Misschien kun je daarvoor een machine huren, waardoor de kosten met 6 procent omhoog zullen gaan. De prijsopbouw wordt nogmaals weergegeven in het volgende diagram.

prijsopbouw bodemisolatie

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Deze prijs staat veelal vast en je hebt niet veel keuzes te maken waardoor je de prijs positief kunt beïnvloeden. Daarnaast heb je te maken met de afmetingen van je kruipruimte, een factor die je zelf niet in de hand hebt.

  • Zelf doen of uitbesteden: of de bodemisolatie zelf wilt uitvoeren of je wilt dit laten doen, is volledig aan jou. De hoogte van de kruipruimte zal een rol spelen en het is ook belangrijk dat je een materiaal kiest dat je zelf kunt aanbrengen.
  • Het materiaal: het materiaal dat je kiest hangt af van het feit of je het zelf wilt doen of dat je een professioneel bedrijf wilt inhuren en van de kenmerken van het materiaal. Er zijn duurdere en goedkopere materialen beschikbaar en je kunt het beste goed onderzoek doen naar de prijzen en de kenmerken van de materialen voordat je een beslissing maakt.
  • De afmetingen: hoe groter de kruipruimte, hoe duurder de werkzaamheden. Er is dan meer materiaal nodig en meer tijd om het aan te brengen.

Interessante bespaartips

De totaalkosten kun je laag houden met de volgende twee tips.

  • Subsidies: op regionaal en landelijk niveau zijn een aantal subsidies beschikbaar voor particulieren en ondernemers die het initiatief nemen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Onderzoek dit dus goed en ontvang de financiële steun waar je recht op hebt.
  • Het rendement: kijk bij het plannen niet alleen naar de kosten voor de werkzaamheden, maar ook naar het te behalen rendement. Soms is een duurder materiaal op de lange termijn goedkoper.

Vergelijk offertes

De beste manier om geld te besparen is door alle opties te onderzoeken en af te wegen. Je doet dit door het opvragen van offertes en daar kun je hier mee beginnen. Onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool kan je in een korte tijd voorzien van een aantal offertes van betrouwbare regionale isolatiebedrijven.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?