Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Kosten vloerisolatieAls je een ervaren doe-het-zelver bent, kan je zelf je vloer isoleren. Dit is in principe niet zo moeilijk en bespaart je geld. Je betaalt in dat geval vooral voor de materialen plus dat je er tijd voor moet uittrekken om het te doen. Hier kan je lezen hoeveel geld je kwijt bent voor de meest gangbare materialen, waar je op moet letten als je zelf gaat isoleren en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

*Tip: Direct weten wat de kosten van vloerisolatie zijn? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten.

De voordelen van vloerisolatie

Als je je vloer isoleert zal je meteen verschil voelen in de temperatuur en het klimaat in huis. De warmte zal veel beter verdeeld worden, omdat er geen kou, tocht en vocht meer via de vloer naar boven trekken. Hierdoor verbetert de luchtvochtigheid ook en hierdoor zal je je beter gaan voelen. Je kan de thermostaat lager zetten en toch dezelfde temperatuur bereiken en deze temperatuur zal langer standhouden. Hierdoor bespaar je op de stookkosten en verminder je je CO2-uitstoot.

De kosten van het leggen van vloerisolatie

Als je de isolatie zelf wilt gaan leggen, heb je dus vooral kosten aan het materiaal. De volgende tabel geeft deze kosten weer, inclusief BTW, voor een kleine selectie materialen.

Materiaalsoort Gemiddelde prijs
Glas- en steenwol €5 per m2
Thermokussens €16 per m2
Piepschuim €6 per m2
XPS onder plaat €7 per m2
Gereedschap €50

De isolatiemethode

Het materiaal dat je kiest hangt onder andere af van de methode die je wilt gebruiken om je vloer te isoleren. Heb je een kruipruimte met voldoende diepte? Dan kan je het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aanbrengen. Dit is de makkelijkste methode, hier is niet veel doe-het-zelf ervaring voor nodig en de overlast in huis is minimaal. De materialen die je hiervoor kan kiezen zijn glas- en steenwol, thermokussens en piepschuim. Een andere methode is om de huidige vloerbedekking eruit te halen, hier isolerende onder platen onder te leggen en de vloerbedekking weer terug te plaatsen. Deze methode is tijdrovender en zal onrust geven in het dagelijkse leven. Ook is dit lastiger om zelf te doen, omdat je hier minder ruimte hebt om fouten te maken. Daarnaast is de keuze voor het isolatiemateriaal ook specialistisch en dient het te worden toegepast op het soort vloer dat je hebt.

De materialen

Er zijn dus verschillende materialen waar je uit kan kiezen welke verschillende eigenschappen hebben en geschikt zijn voor verschillende isolatiemethodes. Ook hebben ze allemaal een andere isolatiewaarde en hoe hoger deze waarde hoe duurder het materiaal. Besluit je met glas- en steenwol te werken, dan heb je wel de juiste bescherming nodig omdat hier vezels van los kunnen komen die huidirritatie kunnen opwekken en in de luchtwegen kunnen raken. Piepschuim is een materiaal waar je erg makkelijk mee kan werken omdat het licht is, maar het heeft niet de beste isolatiewaarde. Thermokussens isoleren uitmuntend en indien goed aangebracht zal je het klimaat in je huis en in je kruipruimte aanzienlijk verbeteren. De ondervloer kan je ook krijgen in verschillende diktes en isolatiewaardes. Deze werken vaak ook goed als geluidisolatie en zijn vooral in flats erg geschikt. Als natuurlijk initiatief kan je ook vlas of schapenwol gebruiken.

Waar moet je op letten als je zelf gaat leggen?

Voordat je begint met leggen, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het verstandig om de bodem van de kruipruimte af te dekken met dampremmende folie. Zo bescherm je het isolatiemateriaal tegen vocht. Het is hierom ook belangrijk dat de kruipruimte voldoende ventileert. Plaats je isolatiemateriaal aan aan de onderkant van de vloer, dan moet je niet vergeten het kruipluik ook te isoleren. En ga je in de weer met glas- en steenwol vergeet dan geen bescherming te dragen.

Steun van de overheid

Arbeidskosten worden belast met een BTW van 6 procent, maar materialen vallen hier niet onder. Zou je beslissen toch een isolatiebedrijf in te huren, dan kan je dus van deze lagere BTW gebruik maken. Ook zijn er subsidies beschikbaar voor isolatiewerkzaamheden. Vaak is er regionaal geld beschikbaar maar ook landelijk is er de subsidie energiebesparing eigen huis. Hier kom je voor in aanmerking als je twee of meer energiebesparende maatregelen neemt in huis. Naast je vloerisolatie, zal je dus ook je ramen moeten vervangen voor hoogrendementsglas, je muren moeten isoleren, je kruipruimte moeten isoleren of het dak. Als je de isolatie zelf aan wilt brengen omdat je een beperkt budget hebt, is het wel belangrijk al deze opties in overweging te nemen.

Vergelijk offertes en bekijk alle mogelijkheden

Een andere manier om dit te doen is door offertes te vergelijken. Het kan geen kwaad om te kijken hoeveel je zelf kwijt bent en hoeveel je kwijt zou zijn als je het isoleren zou laten doen. Onze vergelijkingstool kan je daar goed bij helpen, omdat je zo geheel vrijblijvend een aantal offertes kan opvragen van isolatiebedrijven in jouw regio. Deze kan je vervolgens vergelijken met elkaar en met je eigen kostenplaatje alvorens tot een beslissing te komen wat betreft jouw vloerisolatie.

Lees ook: goedkope schuifpui

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?