Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je van plan bent om je vloer te isoleren, dan heb je de keuze uit een verscheidenheid aan materialen. Zo is er PUR schuim, isolatiekussens, is er isolerend beton, piepschuim en een groot aantal verschillende isolatieplaten. Daarnaast zijn er ook twee methodes om je vloer te isoleren en niet elk materiaal is geschikt voor dezelfde methode. Je kunt bovenvloerse isolatie (laten) uitvoeren en ondervloerse isolatie. Deze laatste gaat via de kruipruimte, dus deze moet wel toegankelijk en hoog genoeg zijn. Bovenvloerse isolatie wordt onder de vloerbekleding aangebracht. XPS platen kunnen voor beide situaties worden gebruikt.

Wat zijn XPS platen?

XPS staat voor Geëxtrudeerde Polystyreen en wordt ook wel hardschuim genoemd. Het wordt gemaakt met styreen, een restproduct van aardolie en het is verwant aan EPS, oftewel piepschuim. Alhoewel piepschuim uit een aantal kleine bolletjes bestaat en open is, is XPS juist glad en gesloten. Je kunt dit materiaal krijgen in plaatvorm en eventueel met een groef of tand, zodat ze makkelijk in elkaar kunt leggen. Hoe dikker de plaat, hoe hoger de prijs en hoe beter de isolatiewaarde. Dit materiaal wordt gebruikt voor het isoleren van daken, muren, spouwmuren, kelders en dus ook vloeren.

De voor- en nadelen van XPS platen

XPS platen hebben een erg goede isolatiewaarde en in tegenstelling tot glaswol kun je er zonder veiligheidsmaatregelen te hoeven nemen mee werken en in snijden. Het is waterafstotend (dus erg goed voor in de kruipruimte) en bestand tegen schimmels en mosgroei. XPS platen zijn drukvast dus ook erg geschikt als isolatiemateriaal onder je vloerbekleding. Er zijn ook een paar nadelen. Zo zijn XPS isolatieplaten niet brandwerend, maar juist brandbaar. Ook is het niet goedkoop.

Kosten XPS isolatieplaten

De prijs die je betaalt voor enkel en alleen de isolatieplaten is afhankelijk van de dikte die je kiest. Ga je de bovenkant van de muur isoleren, dan zal je vloer dus hoger komen te liggen, waardoor je je drempels ook moet verhogen en je deuren moet inkorten. Je kunt dan dus het beste op zoek naar een dunnere plaat, maar dit betekent wel een slechtere isolatiewaarde. De prijzen voor enkel de platen worden gegeven in de volgende tabel. Voor het laten aanbrengen van de platen kun je ongeveer de dubbele prijs rekenen.

Dikte isolatieplaten Rd waarde Prijs per m2
2 centimeter dik 0.55 m2K/W €8 – €12
3 centimeter dik 0.85 m2K/W €3 – €7
4 centimeter dik 1.1 m2K/W €6 – €10
5 centimeter dik 1.4 m2K/W €10 – €14

Wat is de Rd waarde?

De isolatiewaarde van een product kan worden uitgedrukt in verschillende waarden.  De Rd-waarde bijvoorbeeld, drukt de warmteweerstand uit van een product per vierkante meter. Hoe hoger dit getal, hoe meer warmte er wordt binnengehouden en hoe beter de warmteweerstand. De Rd-waarde heb je ook vaak nodig als je subsidie wilt aanvragen voor je isolatiemaatregel. Een andere waarde die je veel tegenkomt is de Rc-waarde. Dit is niet alleen de warmteweerstand van een product, maar van een gehele constructie. Dit kan zijn een spouwmuur, een dak of een vloer en neemt alle materialen hierbij in rekening, dus ook de houten dakconstructie en de dakpannen, bijvoorbeeld.

XPS, EPS en PUR

Een ander type isolatieplaat dat veel wordt gekozen is EPS. Dit is piepschuim en herkenbaar aan zijn bolletjesstructuur. XPS is echter volledig gesloten en neemt daardoor nog minder water op. Ook is XPS hierdoor drukvaster en beter geschikt voor isolatie aan de bovenkant van de vloer. Naast XPS en EPS isolatieplaten kun je ook PUR platen aanschaffen. XPS is milieuvriendelijker en goedkoper, maar PUR isoleert beter. Om dit reden kan het handiger zijn om PUR platen te kiezen voor je bovenvloerse isolatie, omdat die niet zo dik hoeven te worden aangebracht.

Waarom vloerisolatie?

Laat je vloerisolatie aanbrengen, dan zal je direct een verschil merken in het klimaat binnen. Dit zal aanzienlijk comfortabeler zijn en de warmte wordt beter verdeeld. De temperatuur van de vloer gaat omhoog en je kunt de thermostaat lager zetten om toch dezelfde temperatuur te handhaven. In een gemiddelde woning gaat 15 procent van de gestookte warmte verloren via de vloer en deze kun je bewaren door je vloer te isoleren. Daarnaast is het ook vrij makkelijk om deze klus zelf te doen. Isolatieplaten klikken vaak makkelijk in elkaar, zodat je geen problemen tegenkomt met de aansluiting. Je kunt hier zeker 60 procent van de totaalkosten mee besparen. Als laatste zijn er voor het aanbrengen van vloerisolatie verschillende subsidies beschikbaar, zowel regionaal als landelijk.

Vergelijk offertes

De beste manier om jouw klus zo goed mogelijk voor te bereiden is door offertes op te vragen. Deze offertes kunnen je veel vertellen over wat de markt voor jou te bieden heeft. Gebruik hiervoor onze vergelijkingstool en je hoeft al je informatie maar één keer in te geven. Daarna kun je in een korte tijd een aantal offertes verwachten van bedrijven uit jouw omgeving. Dit is snel, makkelijk, gratis en vrijblijvend.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?