Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Een gemiddelde woning verliest ongeveer 15 procent van de gestookte warmte door de vloer. Dit is jammer, voor deze warmte heb je fossiele brandstoffen gebruikt en heb je betaald. Het is niet nodig om via de vloer zo veel warmte te verliezen, als je besluit deze te isoleren. Er zijn verscheidene materialen en methodes beschikbaar om dit te doen en hoe jij je vloerisolatie wilt laten uitvoeren hangt af van je situatie (wel of geen kruipvloer aanwezig), je budget en de isolatiewaarde die je wilt bereiken. Hier lees je alles over de kosten van vloerisolatieplaten.

De kosten

Wat betreft vloerisolatie zijn er drie gangbare platen beschikbaar, namelijk gemaakt van PUR (polyurethaan), PIR (polysocyanuraat) of van XPS (polystyreen). PUR platen worden veel gebruikt voor isolatie van de bovenkant van de vloer, waarbij ze op de ondervloer en onder de vloerbekleding worden geplaatst. Heb je een kruipruimte die toegankelijk is, dan kun je overwegen om XPS- of PIR platen tegen de onderkant van de vloer te plaatsen. Deze platen zijn drukvast en kunnen meer gewicht dragen dan PUR platen. De kosten voor deze verschillende materialen vind je in de volgende tabel. De bedragen zijn inclusief btw, maar exclusief arbeidskosten om ze te plaatsen.

 

Soort vloerisolatieplaat Prijs
PIR isolatieplaten 60cm x 120cm €7 – €18
XPS isolatieplaten 100cm x 100cm €12 – €17
PUR isolatieplaten 100cm x 100cm €15 – €20

 

  • De goedkoopste optie: je kunt overwegen de isolatieplaten zelf te plaatsen en dan kun je voor €10 per vierkante meter al klaar zijn. Het leggen van de isolatieplaten onder de huidige vloer is dan het makkelijkste, omdat je dan niet te maken krijgt met uitstekende balken of leidingen. PUR platen zijn hiervoor het geschiktst en kun je aanschaffen vanaf €15 per vierkante meter. Houd er wel rekening mee dat je vloer naderhand een aantal centimeters hoger komt te liggen.
  • PIR platen laten leggen: de prijzen in de tabel fluctueren enigszins, omdat deze afhankelijk zijn van de dikte. Hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatiewaarde. PIR platen worden vooral geplaatst onder de vloer en dus via de kruipruimte.
  • De duurste optie: ga je voor een dikke PUR plaat, dan betaal je het meeste. Maar PUR heeft de hoogste isolatiewaarde dus je kunt hier het beste resultaat mee behalen. Laat dit doen als je al bezig bent met een vloerrenovatie, als je vloerverwarming aan wilt leggen of als je met de aankleding van een nieuwbouwwoning bezig bent.

 

De prijsopbouw

De manier waarop de totaalkosten voor vloerisolatie met deze isolatieplaten is opgebouwd is dat ongeveer 50 procent van de kosten gaat naar het materiaal, 48 procent naar de arbeidskosten en 2 procent naar de voorrijkosten. Deze platen hebben vaak al een geïntegreerd kliksysteem waardoor ze snel zijn aan te brengen en de werkzaamheden snel kunnen verlopen. Door de platen zelf te plaatsen bespaar je dus 50 procent van de totaalprijs, wat een interessant bedrag kan zijn. Isolatiewerkzaamheden moeten echter secuur worden uitgevoerd om er het beste rendement en de hoogste isolatiewaarde uit te halen. Je doet er dus goed aan je eerst voldoende in te lezen voordat je hieraan begint. Deze prijsopbouw kun je zien in het volgende diagram.

prijsopbouw isolatieplaten

 

Keuzes die de prijs bepalen

Tijdens het plannen van deze klus kom je voor een aantal keuzes te staan die de totaalprijs kunnen beïnvloeden.

  • Zelf doen of uitbesteden: zoals boven aangegeven kun je 50 procent van de totaalkosten besparen als je de klus zelf uitvoert. Huur je een specialist in, dan weet je wel zeker dat het goed gebeurt, dat je het volle rendement eruit haalt en dat je garantie krijgt op de werkzaamheden.
  • Het materiaal: jouw isolatiespecialist kan je precies vertellen welk materiaal isolatieplaat het beste is voor jouw situatie. De keuze hiervoor kan te maken hebben met budget, maar omdat de prijzen voor de platen vrij dicht bij elkaar liggen, is het vaker de isolatiemethode die hier de doorslag geeft.
  • De afmetingen: dit is niet zozeer een keuze, maar voor het isoleren van grotere oppervlakten betaal je uiteraard meer. Vaak kan de prijs per vierkante meter dan wel naar beneden, omdat de vakman efficiënter te werk kan gaan.

Interessante bespaartips

Vloerisolatie is een erg goede manier om milieuvriendelijker te worden. Hier vind je enkele tips waarmee je de kosten laag kunt houden.

  • Subsidies: zowel op landelijk als op regionaal niveau zijn subsidiegelden beschikbaar gesteld voor isolatiewerkzaamheden. Of jij hiervoor in aanmerking komt, kun je het beste nazoeken bij de landelijke en regionale overheden.
  • Doe een gedeelte zelf: wil je de klus niet zelf doen, maar wel geld besparen, dan kun je ook meehelpen door de ruimte volledig voor te bereiden op de komst van de vakman, op te ruimen tijdens de werkzaamheden of puin afvoeren naderhand.

Vergelijk offertes

De laatste en beste manier om geld te besparen is door verschillende opties te bekijken voordat je een beslissing maakt. Dit doe je snel en makkelijk met onze vergelijkingstool. In een korte tijd krijg je dan gratis een aantal offertes toegestuurd die je niet tot aankoop verplichten. Zo kun je de deal met de beste prijs/kwaliteit verhouding vinden voor jouw specifieke situatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?