Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van de vloer wordt meestal gedaan via de kruipruimte. Dit is aanzienlijk gemakkelijker, goedkoper en het creëert minder overlast. In een ideale situatie wordt het isolatiemateriaal tegen de onderkant van de vloer aangebracht, maar als je kruipruimte hier niet hoog genoeg voor is betekent dat niet direct dat je het woongedeelte in moet gaan. Het is voor krappe kruipruimtes namelijk zeer voordelig om de bodem te laten isoleren. Dit wordt gedaan door een materiaal naar binnen te blazen of te storten totdat de gehele vloer is bedekt. Eén van de materialen die daar veel voor worden gebruikt zijn isolatieparels.

 

Wat zijn isolatieparels?

Isolatieparels worden gemaakt van EPS, oftewel piepschuim, en bestaan uit kleine bolletjes van een paar millimeter breed gevuld met stilstaande lucht. Deze bolletjes kunnen een HR++ isolatiewaarde bereiken en in je kruipkelder kunnen ze gemakkelijk over de gehele vloer worden aangebracht. Omdat ze zo klein zijn bereiken ze alle hoeken en gaten en zullen ze zich gemakkelijk rondom leidingen of andere obstakels nestelen. Hier zullen ze vervolgens een barrière vormen tussen je vloer en het grondwater.

 

Hoe werkt het?

Aangezien de isolatieparels niet tegen de onderkant van je vloer worden aangebracht, maar op de grond, zullen ze niet als volwaardige vloerisolatie kunnen fungeren. Ze hebben echter wel degelijk een positieve invloed op je wooncomfort, omdat de verdamping van het grondwater naderhand niet meer in je kruipruimte gebeurt. De parels nemen het verdamppunt over, waardoor de lucht in de rest van je kruipruimte warmer en droger wordt. Dit zorgt er dan weer voor dat je vloer warmer wordt en dat deze dus minder warmte door zal laten. Het verschil kan wel 4 graden Celsius zijn. Daarnaast kun je met bodemisolatie vocht- en andere problemen die te maken hebben met een slecht klimaat in je kruipruimte oplossen. Volg dit op met een goede ventilatie en je zal merken dat je woongedeeltes boven de kruipruimte comfortabeler aanvoelen, dat er minder tocht en trek plaatsvindt rondom de vloeren en dat je dus kunt besparen op je energierekening.

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor jouw isolatieparels is afhankelijk van hoe dik je ze laat aanbrengen, van het type isolatieparel en natuurlijk ook van het bedrijf dat de werkzaamheden uit gaat voeren. Je betaalt vaak per vierkante meter en hoe dikker de laag, hoe beter de isolatiewaarde. De onderstaande tabel geeft je een indicatie van de prijs die je betaalt voor je isolatieparels in verschillende situaties.

 

Isolatieparels hoogte Isolatiewaarde (Rbf) Gemiddelde kosten
20 centimeter 4,37 €20- €22 per m2
30 centimeter 6,56 €22 – €25 per m2
35 centimeter 7,65 €25 – €27 per m2

 

De prestaties

Zoals al eerder gezegd zal je met isolatieparels geen grote besparingen maken, maar daar staat tegenover dat het ook niet erg duur is om ze te laten leggen. Als je je vloer echt goed wilt laten isoleren dan zal je dit aan de bovenkant moeten doen. Omdat je toch zeker een besparing zal maken, is er ook sprake van een terugverdientijd. Dit is de tijd die er overheen gaat totdat je met je besparingen je investering hebt afbetaald. Dit is natuurlijk sterk afhankelijk van je eigen gedrag omtrent energieverbruik, in hoeverre je woning verder nog is geïsoleerd en van de gasprijs van dat moment. Het volgende overzicht geeft je een idee van de terugverdientijd van isolatieparels, bij een gasprijs van €0,63 per kubieke meter en gemiddeld energieverbruik.

 

Investering Jaarlijkse besparing/m2 Jaarlijkse besparing totaal Jaarlijkse besparing € Terugverdientijd
€840 (20cm) 2 m3 gas 80 m3 gas €50 16 – 17 jaar
€940 (30cm) 3 m3 gas 120 m3 gas €75 12 – 13 jaar
€1040 (35 cm) 4 m3 gas 160 m3 gas €100 10 – 11 jaar

 

De voor- en nadelen

Tenslotte is het altijd goed om de voor- en nadelen verbonden aan een bepaald materiaal in een kort en overzichtelijk rijtje te zetten. Op die manier kun je zelf bepalen of isolatieparels op de bodem van jouw kruipruimte de beste mogelijkheden bieden voor jouw vloerisolatie.

+ Isolatiechips zijn relatief goedkoop.
+ Ze zijn gemakkelijk en snel aan te brengen, zonder al te veel overlast.
+ Ze zijn vochtbestendig, drijven en zijn ongevoelig voor schimmel.
+ Het wooncomfort in de kamers boven de kruipruimte verbetert.
+ Isolatiechips zijn duurzaam en vergaan niet.
+ Isolatiechips kunnen ook de meest moeilijke plaatsen bereiken.
+ Isolatiechips zijn goed te gebruiken in combinatie met vloerisolatie.

– Isolatiechips vormen geen volwaardige vloerisolatie.
– De terugverdientijd is relatief lang.

 

Vergelijk offertes

Het laten aanbrengen van isolatieparels in je kruipruimte zal dus in vele gevallen voor een interessante verbetering zorgen. Er zijn verschillende specialisten die de klus voor je kunnen oppakken. Als je onze vergelijkingstool gebruikt kun je alvast enkele offertes opvragen bij betrouwbare isolatiebedrijven. Zo vind je ongetwijfeld het beste bedrijf met de beste deal.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?