Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Op dit moment is isoleren erg populair. Dat komt doordat het een investering is die je terugverdient en waar je daarna ook nog door kunt besparen. Initieel zal je dus kosten moeten maken, maar op de lange termijn verdien je eraan. Daar komt bij dat energiebesparende maatregelen goed zijn voor het milieu, dat je minder afhankelijk bent van fossiele brandstoffen en dat het wooncomfort aanzienlijk verbetert binnen. Vloerisolatie is hierop geen uitzondering. Toch is het verstandig om naast alle voordelen die je ergens van kunt ervaren ook de nadelen eens onder de loep te nemen. Hier wordt eigenlijk veel te weinig over gepraat. Daarom vind je hier de nadelen die bestaan rondom de drie gangbare vloerisolatiemethoden.

 

Nadelen bodemisolatie

Bodemisolatie is de goedkoopste manier van vloerisolatie en deze wordt gebruikt in krappe kruipruimtes. Het isolatiemateriaal (EPS-chips, -parels of schelpen) wordt naar binnen gespoten en blijft vervolgens op de bodem van je kruipruimte liggen. Dit is goedkoop, snel en het verhelpt vochtproblemen onder je woning. Daarna is er natuurlijk ook sprake van een thermische isolatiewaarde waardoor je vloer wel met 4 graden warmer kan worden. Zelfs de meest krappe en complexe kruipruimtes kunnen op deze manier worden gesoleerd. Tot zover de voordelen. Als jij bodemisolatie overweegt zal je ook met de volgende nadelen rekening moeten houden.

– Een langere terugverdientijd, deze ligt tussen de 12 en 15 jaar.
– Minder goede isolatieresultaten als bij de andere methoden.
– De kruipruimte is naderhand lastiger te benaderen.
– EPS-parels en -chips kunnen verwaaien.
– Dit wordt bijna altijd door een specialist uitgevoerd, omdat deze de machines heeft om dit zo evenredig mogelijk te doen.

 

Nadelen onderkant van de vloer isoleren

Is jouw kruipruimte wel hoog genoeg om in te werken, dan is het mogelijk om deze te isoleren via de onderkant van de vloer. Dit is de meest toegepaste methode, omdat je voor het minste geld de beste besparingen maakt. De isolatiespecialist zal de isolatiematerialen tegen het plafond van de kruipruimte aanbrengen waar het kou van beneden tegenhoudt en de warmte van boven binnenhoudt. De isolatiewaarden die je zo kunt bereiken zijn erg hoog en de terugverdientijd ligt tussen de 8 en 10 jaar. Het is ook mogelijk om zelf de onderkant van de vloer te isoleren, zolang je goed bent voorbereid en weet waar je aan begint. Toch zijn er enkele nadelen die je in overweging kunt nemen.

– Het isoleren van de onderkant van de vloer is lastiger als je een complexe kruipruimte hebt met veel leidingen, buizen en/of balken.
– Houten vloeren kunnen alleen met dampopen materiaal worden geïsoleerd.
– Purschuim kan HFK drijfgassen bevatten die de ozonlaag beschadigen.
– Er zijn bepaalde erg goede isolatiematerialen (purschuim, thermoskussens, JetSpray, Icynene Ecospray) die je niet zelf kunt of mag aanbrengen.
– Soms is er een bodemfolie nodig om eerst de kruipruimte te drogen voordat de onderkant van de vloer kan worden geïsoleerd.

 

Nadelen bovenkant van de vloer isoleren

Als laatste is er de mogelijkheid om het isolatiemateriaal tegen de bovenkant van de vloer aan te brengen. Dit is de minst populaire methode en wordt vaak uitgevoerd als onderdeel van grotere werken aan de vloer. Als je bijvoorbeeld toch je vloerbekleding gaat vervangen of je wilt vloerverwarming laten plaatsen dan is dat het ideale moment om ook direct je vloer te isoleren. De isolatiewaarde is goed en de terugverdientijd is vergelijkbaar met dat van het isoleren via de onderkant, maar toch zijn er veel nadelen verbonden aan deze methode.

– Veel overlast, de gehele vloer moet worden verwijderd via je woongedeelte.
– Naderhand zal je vloer hoger komen te liggen, is er dus sprake van ruimteverlies en moet je deuren en drempels aanpassen.
– Er zijn vrij dikke isolatieplaten nodig om een goede isolatiewaarde te bereiken.
– Naast nieuwe isolatie zal je ook een nieuwe vloerbedekking aan moeten schaffen.
– De materiaalkeuze is beperkter.

 

Wel of geen vloerisolatie?

Het is altijd goed om vloerisolatie uit te voeren en alles is beter dan geen isolatie. Ook al zijn er aan elke methode nadelen verbonden, als je daar goed mee kunt leven zal je nadat de werkzaamheden zijn afgerond voornamelijk voordelen ervaren. Ga je met vloerisolatie aan de slag, dan kun je het echter het beste direct goed doen. Probeer een Rc-waarde van minstens 3,5 m2K/W te bereiken, maar hoger dan 5 is in normale omstandigheden niet nodig. Dit is direct ook de minimale norm waar vloeren in nieuwbouwwoningen in Nederland aan moeten voldoen. Je zal hier meer voor moeten betalen, maar je zal er de beste resultaten mee bereiken. De terugverdientijd is het snelste en je kunt gauw beginnen met echt besparen.

 

Vergelijk offertes

Vloerisolatie kost geld en je zal altijd een initiële investering moeten maken. Alleen als je je bewust bent van de gebreken waarmee je te maken kunt krijgen kun je bepalen of dit een goede optie is voor jou. Via onze vergelijkingstool kun je direct ook achterhalen wat je zou moeten betalen. Vraag daarom nu een aantal offertes op, overweeg alle voor- en nadelen en beslis of vloerisolatie voor jou de beste optie is.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?