Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het laten aanleggen van vloerisolatie is een relatief goedkope manier om tot 15 procent te besparen op je stookkosten. De vloer is één van de oppervlakten in huis waar je het meeste warmte verliest, en door deze te isoleren zal je meteen verschil voelen. Toch heb je wel een startbedrag nodig waarmee je dit kan realiseren en kan gaan beginnen met sparen. Daarom is het fijn om te weten in hoeverre de overheid je kan helpen met het uitvoeren van jouw vloerisolatie.

*Tip: Direct weten wat de kosten van vloerisolatie zijn? Vul het formulier in en ontvang tot 6 offertes van lokale specialisten.

De subsidies in 2017

Helaas is er voor 2017 niet zo veel geld vrijgemaakt voor energiebesparende maatregelen als er voorheen wel was. Dit komt door bezuinigingen. Landelijk is er één subsidie waar je misschien voor in aanmerking komt met je vloerisolatie en het kan zijn dat je op regionaal gebied nog wat kan vinden. Ook is er een aangepaste BTW en kan je gebruik maken van een groene lening, mocht je dat willen.

De subsidie energiebesparing eigen woning

Deze landelijke subsidie is erg gunstig, want je kan hiermee tot 20 procent van de totaalkosten terugkrijgen. Dit is echter als je ervoor in aanmerking komt, en met vloerisolatie alleen is dit niet het geval. Laat je twee of meer energiebesparende maatregelen uitvoeren, dan kan je hier en aanvraag voor indienen. Andere maatregelen zijn het isoleren van de kruipruimte, het isoleren van de muren of de spouwmuur, het isoleren van het dak of het plaatsen van hoogrendementsglas.

Plaatselijke, gemeentelijke of provinciale subsidies

Of er op regionaal niveau geld beschikbaar is, hangt helemaal af van waar de isolatiewerkzaamheden zullen plaatsvinden. In sommige gevallen is er geld beschikbaar voor het plaatsen van isolatie, maar in sommige gevallen ook niet. Zo heeft de provincie Leeuwarden geld beschikbaar gesteld voor iedereen die een groendak aan laat leggen. Andere provincies en gemeenten willen het geld echter anders besteden. Zoek daarom goed uit wat er voor jou beschikbaar is, soms is het zeker de moeite waard.

Lagere BTW en groene leningen

Op een andere manier om je te steunen heeft de overheid de BTW verlaagd op de arbeidskosten van isolatiewerk. Als je huis ouder is dan 2 jaar, kom je hiervoor in aanmerking. In plaats van 21 procent, betaal je maar 6 procent. Dit geldt echter alleen voor de arbeidskosten en niet voor het materiaal. Ook kan je gebruik maken van een groene lening. Deze leningen kan je afsluiten om energiebesparende maatregelen te financieren. De voorwaarden zijn dat je tussen de €2500 en €25000 leent, maar het percentage dat je dan terug moet betalen is lager, meestal tussen de 3 en de 3,5 procent.

Hoeveel is vloerisolatie?

Nu je weet wat je kan besparen, is het misschien handig om ook te kijken wat je voor vloerisolatie moet investeren. Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de prijs, zoals het soort huis en het oppervlak, de methode die wordt gebruikt en het materiaal waarmee je wilt isoleren. Toch kan je ervan uitgaan dat, als je geen vloerrenovatie laat uitvoeren, je rond de €30 per m2 kwijt bent. De volgende tabel geeft dit weer, inclusief BTW, materialen en arbeidskosten.

Soort  Gemiddelde prijs per vierkante meter
Bovenkant vloerisolatie €30
Vloer renoveren €140

Hou de kosten laag

Al met al dus niet goedkoop, maar zeker geen verkeerde investering als je ervan uitgaat dat je de waarde van je huis verhoogt, je energierekening naar beneden zal gaan en je CO2-uitstoot zal verminderen. Toch is het niet de bedoeling dat je onnodig geld uitgeeft en hier vind je een aantal tips om de kosten zo laag mogelijk te houden.

  • Maak een duidelijke berekening: neem hierin mee het geld dat je krijgt voor subsidies, wat je kwijt bent aan een eventuele groene lening, wat de isolatiewaarde is, hoeveel je zal besparen en hoeveel je kwijt bent in totaal. Zo kan je kijken of het bijvoorbeeld financieel gunstig is om een tweede energiebesparende maatregel te laten uitvoeren door een lening te nemen, zodat je in aanmerking komt voor de landelijke subsidie.
  • Kies een lokaal isolatiebedrijf: daarmee heb je niet of nauwelijks voorrijkosten en kan je meteen ook gebruik maken van alle regionale kennis en connecties die ze in hun carrière hebben opgebouwd.
  • Kwantumkorting: vraag de buren of ze misschien ook geïnteresseerd zijn in vloerverwarming. Door samen een grotere klus aan te bieden is de gemiddelde prijs per vierkante meter lager.

Vergelijk offertes en bespaar nog meer

Door offertes te vergelijken kan je nog meer besparen op de totaalkosten van je klus. Je kan dit makkelijk, snel en vrijblijvend doen met onze vergelijkingstool. Je vult één keer je gegevens en locatie in, en de tool doet de rest. Binnen een korte tijd zal je een aantal offertes ontvangen van isolatiebedrijven uit jouw regio. Deze kan je vervolgens met elkaar vergelijken op punten die jij belangrijk vindt. Zo zal je tot een weloverwogen beslissing kunnen komen wat betreft jouw vloerisolatie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?