Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Vloerisolatie is een investering die je over een bepaalde tijd terugverdient omdat je bespaart op je stookkosten. Een gemiddeld huis verliest 15 procent van de warmte via de vloer en dit kun je beter bewaren door deze te isoleren. Vaak komt dit zowel door slechte isolatie als door een vochtige kruipruimte. Kruipruimtes staan er bekend om koud te zijn en een hoge luchtvochtigheid te hebben, wat naar boven trekt. Dit resulteert in koude muren met natte plekken. Ook woningen zonder kruipruimte hebben voordeel aan vloerisolatie. Maar hoe lang duurt het voordat je je investering hebt terugverdiend?

De voordelen van vloerisolatie

De voordelen van vloerisolatie hebben voornamelijk te maken met comfort, financiën en gezondheid. Nadat de isolatie is aangebracht zal de warmte in je woning evenrediger zijn verdeeld, waardoor het aangenamer aanvoelt. Koude en natte plekken zullen wegtrekken en schimmel zal zich minder vormen. De thermostaat kan lager om dezelfde temperatuur te handhaven, en je energiekosten gaan dus naar beneden. Hiermee verminder je ook je CO2-uitstoot en ben je milieuvriendelijker. Daarnaast zijn natte en beschimmelde muren niet bevorderlijk voor de gezondheid. De lucht die je inademt kan ervoor zorgen dat je problemen krijgt met je ademhalingssysteem en een hoge luchtvochtigheid kan reuma en astma verergeren. Door de kou tegen te houden, kan het dus zijn dat je je een stuk beter voelt in huis.

De kosten, het rendement en de terugverdientijd

Het berekenen van de terugverdientijd doe je door naar een aantal factoren te kijken. Zo zijn er de kosten die je maakt en het rendement dat je eruit haalt. Hier vind je eerst een tabel met alle informatie, gebaseerd op een woning met 60 vierkante meter vloeroppervlak en een hr-ketel. De prijzen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materiaal.

 

Type vloerisolatie Totaalprijs Jaarlijkse besparing Terugverdientijd
Bodemisolatie €1200 €160 7,5 jaar
Isolatie van de onderkant van de vloer €1800 €210 8,5 jaar
Isolatie van de bovenkant van de vloer €2100 €210 10 jaar

 

De kosten

De prijs die je betaalt voor je vloerisolatie is afhankelijk van de manier waarop je je vloer laat isoleren. En deze wordt vaak bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van een kruipruimte. Is er geen kruipruimte, dan is isolatie aan de bovenkant van de vloer de enige optie. Er wordt dan isolatiemateriaal direct op de ondervloer gelegd en daarover komt je vloerbekleding. Veel mensen besluiten dit tegelijkertijd te doen met een volledige vloerrenovatie, dus als je toch je vloerbekleding wilt vervangen, als je vloerverwarming aan wilt leggen of als je volledige vloer wordt opgeknapt. Is er wel een kruipruimte aanwezig, en is deze toegankelijk, dan is isolatie aan de onderkant van de vloer verreweg de beste optie. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de bovenkant van de kruipruimte bevestigd waardoor je binnen minimaal overlast zal ervaren en de klus snel kan worden gedaan. Heb je een kruipruimte die niet toegankelijk is, en wil je niet je hele vloerbekleding verwijderen, dan kun je bodemisolatie overwegen. Het isolatiemateriaal wordt dan je kruipruimte in gespoten totdat deze een bepaalde hoogte heeft bereikt. De isolatiewaarde hiervan is lager, maar vochtproblemen met de kruipruimte worden hierdoor opgelost en het klimaat onder je vloer verbeterd.

 

Het rendement en de terugverdientijd

Het rendement voor bodemisolatie is lager dan wanneer je je vloer isoleert, maar je betaalt hier ook minder voor. Hierdoor is de terugverdientijd ook korter, maar het bedrag dat je jaarlijks terugverdient is dus lager. Op de lange termijn zal je meer financiële voordelen hebben als je je vloer isoleert. Bodemisolatie is nooit een slecht idee, maar wil je binnen echt een groot verschil voelen, en financieel meer rendement behalen, dan is één van de andere twee opties beter.

Financiële steun van de overheid

De overheid probeert soortgelijke initiatieven van particulieren te steunen en heeft een budget vrijgemaakt voor subsidies. Deze subsidies zijn zowel op landelijk- als regionaal niveau geregeld. Op landelijk niveau is er de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis, maar om hiervoor in aanmerking te komen moet je twee onderdelen van je woning isoleren. Naast je vloer of bodem, vallen hier je gevel, je dak en je ramen ook onder. Op regionaal niveau mogen provincies en gemeentes zelf bepalen waar het subsidiegeld dat jaar naartoe gaat. Het kan dus zijn dat jij in aanmerking komt voor een subsidie, maar dit is afhankelijk van de gemeente waar de woning zich in bevindt. Je kunt dit het beste navragen bij je provincie- en gemeentehuis. Kun je één van deze subsidies krijgen, dan zal de terugverdientijd korter worden.

Vergelijk offertes

Begin hier met de planning voor jouw vloerisolatie en gebruik onze vergelijkingstool om een aantal offertes op te vragen voor jouw specifieke situatie. Dit is gratis en vrijblijvend en kan je een handje helpen in de richting van jouw nieuwe vloerisolatie.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?