Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Wanneer je besluit je vloer te (laten) isoleren, kom je voor een groot aantal keuzes te staan. Zo is er de isolatiemethode, of je er een bedrijf voor wilt inschakelen of dat je het zelf wilt doen en natuurlijk het materiaal. Thermokussens zijn één van de materialen die je kan gebruiken voor het isoleren van de onderkant van je vloer. Hier kan je lezen hoeveel je hiervoor betaalt, wat de kenmerken zijn van thermokussens en hoe je de kosten zo laag mogelijk kan houden.

*Tip: Wat kost vloerisolatie? Ontvang tot 6 offertes van lokale vloerisolatiespecialisten en bespaar tot wel 30%.

Wat zijn thermokussens?

Thermokussens bestaan uit lagen reflecterende folie waar lucht tussen zit. Deze lucht wordt in kussens bewaard. Lucht isoleert perfect en deze folie wordt met dubbelzijdig tape aan de onderkant van je vloer bevestigd. Om thermokussens te kunnen gebruiken moet je dus een kruipruimte hebben en deze moet voldoende hoog zijn om erin te kunnen werken. Op de vloer van de kruipruimte dient bodemfolie te worden aangebracht om de luchtvochtigheid in de ruimte zo laag mogelijk te houden.

De kosten van thermokussens

Het isoleren van de onderkant van de vloer is goed zelf te doen, maar thermokussens dienen perfect te worden aangebracht om de beste isolatiewaarde te verkrijgen. Er mogen geen koudebruggen ontstaan, anders werkt het een stuk minder goed. Daarom wordt het aanbrengen van thermokussens vaak door een professioneel bedrijf gedaan. De kosten hiervoor kan je vinden in onderstaande tabel, inclusief BTW.

 

Materiaalsoort Gemiddelde prijs
Thermokussens €16 per m2
Arbeidskosten €20 per m2

 

Voor het aanleggen van de kussens kan je dus rekenen op een totaalprijs van tussen de €30 en €40 per vierkante meter.

De voor- en nadelen van thermokussens

Het grote voordeel van thermokussens is dat ze niet alleen de warmte in je woonruimte houden, ze reflecteren het ook. Daardoor is de isolatiewaarde erg goed. Als ze goed zijn geplaatst, dan zijn ze ook vochtwerend. Hierdoor kan je een boel problemen met vocht uit de kruipruimte verhelpen. Ook zijn thermokussens brandveilig, maar niet brandwerend zoals vele andere isolatiematerialen. Een nadeel van thermokussens is dat het lastig is om ze aan te brengen rondom leidingen. Dit is omdat ze volledig naadloos moeten zijn wil je van een optimale isolatie kunnen genieten. Ook zijn ze kwetsbaar. Als je bijvoorbeeld ongedierte hebt in je kruipruimte en die knagen er een gaatje in, dan gaat de isolatieaarde meteen naar beneden.

 

Wanneer kan je thermokussens gebruiken?

Als eerste moet je dus een kruipruimte hebben om thermokussens te kunnen gebruiken, maar deze moet ook groot genoeg zijn. Meestal gaat men uit van een minimale hoogte van 50 centimeter. Heb je veel leidingen en kabels in je kruipruimte, dan kan je ook beter een ander flexibeler materiaal kiezen. Thermokussens zijn echter een hoogwaardig isolatiemateriaal dat uitermate geschikt is voor gebruik onder een houten vloer.

Wat is isolatie aan de onderkant van de vloer?

Het isoleren van de onderkant van de vloer is verreweg de gemakkelijkste en snelste manier van vloerisolatie. Het materiaal wordt via de kruipruimte aan de onderkant van je vloer bevestigd. Dit is dus aan het plafond van je kruipruimte. Hierdoor zal je minimale overlast hebben in huis en kan de klus meestal erg snel afgerond worden.

Hoe hou je de kosten laag?

Het is dus niet verstandig om thermokussens zelf aan te brengen. Ook is het niet het meest goedkope materiaal op de markt. Deze twee factoren zorgen ervoor dat de prijs voor je thermokussen isolatie snel kan oplopen. Toch heb je met thermokussens een erg goed isolatiemateriaal gekozen waar je snel de voordelen van zal merken. Hier kan je lezen hoe je de kosten voor je vloerisolatie met thermokussens zo laag mogelijk houdt.

  • Lagere BTW: op de arbeidskosten van het installatiebedrijf is een lagere BTW van kracht. Dit is namelijk geen 21 procent, maar 6 procent. Over de materialen moet je wel gewoon volledig belasting betalen. Als het goed is, zal het installatiebedrijf dit meteen verrekenen op de eindfactuur.
  • Kies een lokaal bedrijf: hiermee heb je geen of nauwelijks voorrijkosten en steun je de plaatselijke economie. Bovendien weet je dat je zo alle relevante regionale contacten bij de hand hebt.
  • Subsidies: er is niet meer zo veel geld beschikbaar als vroeger, maar bij je gemeente of provincie zijn er soms subsidies beschikbaar om jou te steunen. Omdat dit per regio verschilt zal je dit zelf uit moeten zoeken, maar het is zeker de moeite waard om dit te controleren. Wil je meer energiebesparende werkzaamheden uit laten voeren? Dan kan je in aanmerking komen voor de landelijke subsidie energiebesparing eigen woning.

Plan je klus door offertes te vergelijken

De beste manier om je klus voor te bereiden is door het vergelijken van offertes. En wij kunnen je daarbij een boel werk uit handen nemen. Gebruik zonder verplichtingen onze vergelijkingstool. Je vult je postcode in en geeft een omschrijving van je klus, en de tool kan doelgericht binnen een korte tijd een aantal offertes verzamelen van bedrijven uit jouw regio. Deze vergelijk je vervolgens op punten die jij belangrijk vindt, zodat je zeker weet dat je de beste beslissing maakt wat betreft jouw vloerisolatie met thermokussens.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?