Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Alhoewel kruipruimtes een belangrijke functie hebben je woning te beschermen van het grondwater, leveren ze soms meer problemen dan dat ze oplossen. Kruipruimtes zijn vaak kil en vochtig, waardoor schimmels gemakkelijk groeien. Ook vindt er veel condensatie plaats en daar komt dan weer ongedierte op af. Vandaag de dag zijn er dan ook andere technieken waarmee je het grondwater van je woning kunt weghouden. Als jij een kruipruimte hebt, dan kun je het klimaat daar aanzienlijk verbeteren als je vloerisolatiefolie gebruikt.

 

De kruipruimte isoleren

Het isoleren van de kruipruimte kan op twee manieren. Als de kruipruimte minstens 35 centimeter hoog is, kun je isolatiefolie tegen de onderkant van de vloer aanbrengen. Als dit niet zo is, dan kun je de vloer van de kruipruimte bedekken met folie.

  • Folie aan de onderkant van de vloer: als je de onderkant van je vloer wilt laten isoleren, dan wordt er allereerst een waterafstotende folie op de grond neergelegd. Dit zorgt ervoor dat de verdamping van het grondwater onder het folie plaatsvindt en niet meer in de kruipruimte. Vervolgens wordt er een isolatiefolie tegen de onderkant van de vloer aangebracht. Dit moet erg precies en luchtdicht gebeuren, want openingen doen de werking volledig teniet. Naderhand heb je een beter isolerende vloer en een aanzienlijk minder natte kruipruimte.
  • Folie op de bodem van de kruipruimte: je kunt je vloer ook isoleren door een isolatiefolie op de bodem van de kruipruimte aan te brengen. Dit wordt eigenlijk alleen gedaan als de kruipruimte te laag is om in te werken. De isolatiefolie heeft dan hetzelfde effect als de waterafstotende folie, maar het zal ook de kou uit de bodem enigszins tegenhouden. Doordat het klimaat in je kruipruimte warmer en droger wordt zal ook het klimaat in de ruimtes erboven aanzienlijk verbeteren.

 

De kosten

Als je met het folie enigszins een goed effect wilt hebben, dan is het verstandig te zoeken naar de wat hogere isolatiewaarden. Folie wordt over het algemeen niet gebruikt als volwaardig isolatiemateriaal, maar als ondersteuning van al bestaande isolatie of als na-isolatie is het uitermate geschikt. De prijs die je betaalt wordt aanzienlijk beïnvloedt door de prijs en de kwaliteit van het materiaal. Hieronder vind je een tabel waarmee je een idee kunt krijgen van waar je mee te maken hebt.

 

Isolatiefolie + kenmerken Prijs per m2
Dampdichte folie, 1,14 m2K/W €3
Dampdichte folie, 2,64 m2K/W €14
Dampdichte folie, 3,17 m2K/W €18
Dampopen folie, 0,57 m2K/W €6
Dampopen folie, 1,58 m2K/W €15
Folie laten plaatsen door vakman €15 – €20

 

Dampopen of dampdichte folie?

Tijdens de aanschaf heb je dus de keuze tussen dampopen en dampdichte folie. Met dampdichte folie kun je betere isolatiewaarden behalen, maar dit is niet altijd geschikt. Dampdichte folie laat namelijk van beide kante geen vocht door. Dit is niet gunstig in het geval je een houten vloer aan het isoleren bent. Deze zal dan gevoeliger worden voor houtrot, omdat het hout naderhand niet meer kan ademen. Dampdichte folie gebruik je dus bij betonnen en massieve vloeren en voor gebruik op de bodem van de kruipruimte. Dampopen folie, daarentegen, gebruik je als je het vocht dat zich in de constructie bevindt wilt kunnen laten verdampen.

 

Enkele aandachtspunten

Het is verstandig om rekening te houden met de onderstaande aandachtspunten wanneer je je kruipruimte gaat isoleren met isolatiefolie, vooral als je van plan bent om dit zelf te doen.

  • Ventilatie: een integraal onderdeel van een gezonde kruipruimte is ventilatie. Het is belangrijk dat het vocht in de lucht kan worden afgevoerd en dat de lucht kan worden ververst. Controleer daarom voordat je het folie aanbrengt of de ventilatie in jouw kruipruimte voldoende is. Zo niet, doe hier dan wat aan voordat je het folie aan gaat brengen. Leg vochtwerende folie op de bodem en laat de kruipruimte minstens 3 weken uitdrogen voordat je het gaat isoleren.
  • Meet de luchtvochtigheid: als je zeker wilt weten of jouw maatregelen nut hebben gehad en of je kunt beginnen met isoleren, meet dan de luchtvochtigheid in de kruipruimte. Is deze op een normaal niveau dan weet je dat je het folie kunt gaan plaatsen.
  • Ga nauwkeurig te werk: het is essentieel dat de isolatiefolie goed wordt aangebracht, vooral als je dit tegen de onderkant van je vloer gaat doen. Er mogen geen naden of kieren ontstaan en het folie moet volledig luchtdicht worden geplaatst. Is dit niet zo, dan kan dit grotere vochtproblemen opleveren omdat er dan condens ontstaat onder de vloer. Hierdoor zal de isolatiewaarde aanzienlijk minder worden.

 

De voor- en nadelen van folie

Tot slot vind je hier de voor- en nadelen van isolatiefolie kort samengevat.

+ Duurzaam en volledig recyclebaar.
+ Hypoallergeen.
+ Snel te monteren.
+ Geen gezondheidsschade.
+ Flexibel en gemakkelijk passend te maken.
+ Ideaal voor na-isolatie.
+ Gebruik met vloerverwarming mogelijk.
+ Verbetert het klimaat in de kruipruimte.

– Geen volledige vloerisolatie.
– Indien verkeerd aangebracht kunnen er vochtproblemen ontstaan onder je woning.

 

Vergelijk offertes

Wil jij isolatiefolie in je kruipruimte aan laten brengen? Maak dan gebruik van onze vergelijkingstool en je zal snel speciaal op jouw situatie toegepaste offertes ontvangen van regionale en betrouwbare isolatiebedrijven.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?