Informatie en advies over vloerisolatie
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?

Het isoleren van je woning brengt vele voordelen met zich mee. Je zal in eerste instantie een investering moeten maken (vloerisolatie kost gemiddeld €30 – €40 per vierkante meter), maar daarna zal je grote verschillen merken en op een aantal vlakken. Lees hier over de voordelen van vloerisolatie.

 

  1. Financieel voordeel

Via de vloeren verliest je woning zo’n 15 procent van de warmte. Vooral al de rest van je woning goed is geïsoleerd is het jammer als de warmte die daardoor wordt bewaard door de vloeren verdwijnt. Nadat je je investering in vloerverwarming hebt betaald, kun je beginnen met besparen en dat merk je aan je energierekening. Natuurlijk is het wel zo dat een betere vorm van isolatie betere besparingen oplevert, maar over het algemeen geldt dat alle kleine beetjes helpen. Als jij jaarlijks 15 procent van je energierekening af kunt halen zal je dus in vele gevallen meer dan honderd euro besparen.

 

  1. Je investering verdient zichzelf terug

Doordat je dus elk jaar geld bespaart op je energierekening kun je deze besparingen gebruiken om je investering mee af te betalen. In veel gevallen hoeft je vloerisolatie nooit vervangen te worden, dus je kunt er tot het levenseinde van je woning gebruik van maken. De meeste soorten vloerisolatie betalen zichzelf binnen gemiddeld 10 jaar terug. Dat betekent dat je daarna alleen nog maar bespaart. De terugverdientijd is de tijd die het nodig heeft om je investeringen met je besparingen af te betalen. Onderstaande tabel geeft je hier een indicatie van in een situatie waarin 40 vierkante meter vloer is geïsoleerd en de gasprijs €0,63 per kubieke meter is.

 

  Bodemisolatie Onderkant van de vloer Bovenkant van de vloer
Investering €900 €1600 €1200 *
Jaarlijkse besparing/m2 3m3 gas 5m3 – 7m3 gas 5m3 – 7m3 gas
Jaarlijkse besparing 120 m3 gas 200m3 – 280m3 gas 200m3 – 280m3 gas
Jaarlijkse besparing/€ €75 €126 – €176 €126 – €176
Terugverdientijd 12 jaar 9 – 12 jaar 7 – 10 jaar

 

* Dit is enkel het isolatiegedeelte van de klus. Breekwerken, nieuwe vloerbedekking en het aanpassen van deuren en drempels zijn hier niet bij inbegrepen.

 

  1. Voordelen voor het milieu

Een ander groot voordeel van dit soort energiebesparende maatregelen is dat je huishouden er duurzamer en milieuvriendelijker van wordt. Dit is ook de reden dat veel mensen aan isolatie denken. Omdat je minder gas gebruikt en je verwarmingsketel minder hard hoeft te werken gaat je CO2-uitstoot naar beneden. Dit is belangrijk, want CO2 schaadt het milieu om ons heen. Er zijn Europese afspraken gemaakt om gezamenlijk als continent onze uitstoot van deze gassen te verminderen. Daarnaast word je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, in dit geval gas. In Nederland komt ons gas uit Groningen en deze bel is niet onuitputtelijk. Door minder gas nodig te hebben kunnen we langer van de voorraad gebruik maken totdat deze op is en er een adequaat alternatief is gevonden.

 

  1. Wooncomfort

Het vierde grote voordeel is dat je wooncomfort van vloerverwarming waarschijnlijk het duidelijkst merkbaar beter wordt. Dat is omdat de vloeren minder koud zijn en koude lucht dus niet meer rond je voeten blijft hangen. Tocht en trek verdwijnen, de vloer voelt merkbaar warmer aan en de warmte wordt evenrediger over de ruimte verdeeld. Vooral als je de rest van je woning goed geïsoleerd hebt zal de warmte niet bewegen en voelt het merkbaar aangenamer in huis.

 

  1. Vochtproblemen

Als laatste is vloerisolatie vaak een goede manier om direct ook problemen op te lossen met vocht in je kruipruimte. Als je bijvoorbeeld bodemisolatie laat plaatsen, dan wordt er een isolatiemateriaal op de bodem van de kruipruimte aangebracht. Het water uit de bodem dat anders in je kruipruimte zou verdampen, verdampt daarna in de isolatielaag. Hierdoor gaat de luchtvochtigheid naar beneden, is er veel minder condensatie en zullen je muren en de onderkant van je vloer uitdrogen. Zijn de problemen met vocht niet heel ernstig, maar wel merkbaar, dan kun je je vloeren hiervan beschermen door een isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer aan te laten brengen.

 

  1. Andere kenmerken

Als laatste is vloerisolatie niet alleen een goede zet in verband met de thermische isolatie die het biedt. Je zal van verschillende materialen verschillende andere voordelen meekrijgen. Denk bijvoorbeeld aan akoestische isolatie van verdiepingsvloeren of vloeren in je appartement. Contactgeluid kan dan grote geluidsoverlast opleveren, vooral als je een houten vloer hebt. Je kunt vloerisolatie ook gebruiken voor het brandveiliger maken van je vloeren als je een materiaal kiest met een goede brandveiligheidsklasse. Ben je een ervaren doe-het-zelver, dan zijn er vormen van vloerisolatie die gemakkelijker te plaatsen zijn, zodat jij ook een professioneel niveau kunt bereiken met je isolatiemateriaal. Er zijn vele wijzen waarop je naast het verbeteren van de thermische isolatie van je vloeren, je vloerisolatie ook op andere manieren in je voordeel kunt laten werken.

 

Vergelijk offertes

Ben je ook geïnteresseerd in vloerisolatie? Dan wil je ongetwijfeld graag weten wat dit voor jou financieel betekent. Gebruik daarom via onze website de vergelijkingstool en vraag zo gemakkelijk offertes op bij verscheidene betrouwbare isolatiebedrijven.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?